HTML

Tomi garázs

1:18-as autómodell, valamint autó prospektus bemutatók, autózással kapcsolatos gondolatok.

Friss topikok

Címkék

Bemutató: Sun Star Fiat 124 Spider 1:18

2013.06.16. 17:33 MT21013

Külső 1.JPG

Mai modell bemutatóm alanyát a 124-es szám alapján sokan gondolják afféle "Zsiguli kabrió"-nak, de valójában az égvilágon semmi közös nincs bennük. Klasszikus olasz autó kívánságlistámon hosszú ideig szerepelt, mire pár évvel ezelőtt sikerült ezt a modellt beszereznem. 

Doboz 3.JPG

Előtte nem volt Sun Star a gyűjteményemben és bizony egy picit féltem is tőle. Utólag aztán bebizonyosodott hiábavaló volt a félelem. A modell a Platinum sorozat tagja, ennek megfelelően a gyártó felsőbb kategóriás termékei közé tartozik. A finomságok sora kezdődik a szépen nyomtatott, igényes kivitelezésű dobozzal, melynek könnyen nyitható fedelén keresztül kibontás nélkül tárul fel a 124 Spider. 

Doboz 2.JPG

A dobozt kibontva egy kisméretű reprint prospektusnak örülhetünk és egy gondosan becsomagolt tetőt is kapunk a modellhez. A tető anyaga megdöbbentően élethű, csak azért mondom, hogy nem bőr, mert ebbe az árkategóriába nem férne bele. 10-ből 9 ember biztosan rávágná, hogy igazi, mert annyira finom anyagból készült. Egyébként a pozicionáló kis tüskékkel szépen illeszkedik. 

Tetővel 1.JPG

Egy kabrió viszont nyitott tetővel az igazi, csomagoljuk is el a tetőt gyorsan! A takaró ponyvát a tetőhöz hasonló módon tudjuk rögzíteni, ez ellentétben a tetővel már sajnos ridegebb, gumírozott anyagból készült. Viszont a megformázását nem érheti kritika.

Külső 11.JPG

A motorháztető illesztési hézagai enyhén nagyobbak a kívánatosnál, de más kifogást a külsőt illetően nem lehet emelni. Érdekesség, hogy a tükrök nincsenek rögzítve, csak betűzték őket a helyükre. Mivel a pöckök is rövidek elég egy óvatlan mozdulat és a tükrök már szállnak is a maguk útján. Azt hiszem nem véletlenül láttam ugyanilyen modellt vaterás aukción bevallottan hiányzó tükrökkel...

Külső 111.JPG

Szép az oldalnézet, a klasszikus kilincs, díszléc, krómozott elefántfül ablak, lökhárítók mind-mind gusztusosan kivitelezettek. Az ajtók illesztésével sincs gond, bár kicsit nehézkesen nyílnak.

Külső 2.JPG

Szerencsére figyeltek a lökhárítóbabák gumírozására és a hátsó lámpák kimondottan élethűek. Sajnos a jobb oldali kicsit ferdén került fel. Kellően kontúros a benzinbetöltő nyílás, szép az embléma és a kipufogó is. A csomagtérfedél is jól illeszkedik.

Külső 6.JPG

Összességében tehát a külső megjelenés szinte hibátlannak mondható. Több napra nyújt látnivalót az asztal sarkára helyezve. Mostanában láttam az AUTOart 124 Spiderét, amely gyönyörűen kidolgozott, de sajnos a 80-as évekbeli dromedár műanyag lökhárítós USA változatot öntötték formába. Ezért aztán egyelőre biztosan marad a Sun Star verzió.  

Külső 3.JPG

A felnik alapvetően szépek, de talán a színűk miatt olyan szürkék, kevésbé élethűek. Pedig szép a Fiat felirat és a csavarfejek is ott vannak.

Felni.JPG

Na így kell ezt! Túlméretes "pajszerek" helyett finom kis zsanérok és rendes kárpitozás fogad. Egy-két kiegészítő viszont nagyon feldobná a poggyászüreget, így kicsit steril.

Csomagtér.JPG

Természetesen a modell ára miatt nem várható high-end tüzijáték a motortérben, tény hogy a kelleténél kicsit jobban megszaladt a kályhafesték, de összességében vállalható a kivitelezés színvonala. Az IST Ladánál is ilyen nagy csavarok tartották az előrefelé nyíló fedelet. Ezt valamiért még nem igazán tudja senki szépen megoldani ebben az árszegmensben. De azért vannak finomságok. Nézzük a szellőzőrostélyokat, vagy az aprólékos ablaktörlőket. 

Motor.JPG

Kell ehhez valamit hozzáfűzni? Nem is olyan rég írtam, hogy a "tizenpárezres" modellgyártók milyen kulturált alsó részeket kanyarítanak a modellekre. Ez gyönyörű munka, magáért beszél a kép. HW Elite fejlesztőket erősen ajánlott Sun Star tanulmányútra küldeni... 

Alja.JPG

A beltér hasonlóan gusztusos kivitelezésű. A fabetét matrica is a jobbak közül való, a kormányról csak a legjobb jelzők jutnak eszembe és még az sem zavar, hogy a Fiat matrica kicsit ferde rajta. Csodásak a műszerek, az ülések előredönthetőek, szépen eldolgozott a kárpit, az övek szövetből készültek, még a kis króm részletekre is figyeltek a kézifékkar körül. Ez bizony SZÉP!!!

Belül.JPG

Kezdem egyre jobban megbecsülni ezt a kis 124-est. Mostanában sok újdonság árával brutálisan elszálltak kedvenc gyártóimnál, az AUTOart-nál és a Kyoshonál. Szinte egymásra licitálnak a 40-50-60 ezres összegekkel. Az Elbától nyugatra persze nem annyira érdekes, de mifelénk ez már piszok sok pénz egy modellért. Ugyanakkor nem igazán érzem ezeknek az áraknak a létjogosultságát, mert oké, hogy csodaszépek, meg minden, aláírom, de semmi olyan "hú de extra" tüzijátékot nem látok se az AUTOart Aventadorban, se a Kyosho 355-ben. És akkor itt van ez a lesajnált kis Sun Star, aki töredék áron egy egész kis szerethető gyöngyszemet kínál. Gyűjtőtársam akitől vettem mondta anno, hogy "nagyon korrekt kis darab, de a Kyosho fejlesztőit nem fogja öngyilkosságba kergetni". Igaza volt, de az árát megérte az utolsó fillérig! 

Doboz 1.JPG

4 komment

Címkék: Modell Fiat Sun Star

A bejegyzés trackback címe:

https://tomigarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr395363818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alecwolf · http://autohistory.blog.hu 2013.06.16. 17:57:01

Kiváló "reasonable priced" modell ez!
Ha sikerülne a Platinum széria minőségét - értem itt elsősorban az összeszerelési minőséget, ami gyakran a Sunstar gyengéje - a teljes modellszériájukba átültetni, bizony nem lenne lesajnált kategória.

Csepreghy Dániel · http://dontblogaboutthis.blog.hu/ 2013.06.16. 20:48:58

Bizony, ez a kis Fiat szorgalmasan ledolgozza az árát! Talán az egyetlen modell, aminek felhajthatóak az ablaktörlőlapátjai, mint egy igazinak.

MT21013 2013.06.16. 20:57:54

@FrozenSilverM5: Látod ezt bele sem írtam...
süti beállítások módosítása