HTML

Tomi garázs

1:18-as autómodell, valamint autó prospektus bemutatók, autózással kapcsolatos gondolatok.

Friss topikok

Címkék

Volkswagen Golf VII 1.4 TSI

2013.09.07. 09:52 MT21013

P8300007.JPG

Viszonylag ritkán szoktam újautó tesztvezetésre menni, de most elkísértem egy kedves ismerősömet. Ha gonosz szeretnék lenni, akkor a célom (részben) az volt, hogy a 7-es szérián találjak pár külső ismertetőjelet, amivel később meg tudom különböztetni elődjétől. A csinos értékesítő hölgy segítségemre sietett, hiszen felhívta a figyelmet az első ajtó előtti kis oldalablakra, ami nem volt a 6-oson, valamint a rombusz alakú üzemanyag betöltő nyílásra. Ezt leszámítva oldalnézetben nem sok esély van a forgalomban közlekedő új modell egyértelmű beazonosítására...

P8300014.JPG

Fantázia hiánya, vagy a tradíciók tisztelete? Nyilván ezt a szubjektív kérdést mindenki saját "autóisten vallása" szerint dönti el. Ettől függetlenül szerintem a Golf VII marha jól néz ki. Semmi öncélú, felesleges sallang, németes, karakán...10 év múlva sem fog rosszul mutatni, de alapvetően nem hozza lázba az embereket. Persze miért is kellene lázba hoznia, hiszen ez egy derék, jól átgondolt, mindennapi autó.

P8300005.JPG

Beülve a tisztességes helykínálat az ami elsőre feltűnik. Hihetetlen belegondolni, hogy az első széria óta mekkora méretnövekedésen ment át a kategória névadója. Volt szerencsém 6-os Golfot vezetni és el kell ismerni, hogy a beltér még ahhoz képest is nagyot lépett előre. Ki nem állom a "prémium autós" jelzőt, de valahogy tényleg nem tudok mást mondani rá. Nagyon egyben van, nagyon szép, jól esik érinteni, kezelni, vagy csak egyszerűen nézni.  

P8300011.JPG

Számomra a tesztautó 2 legnagyobb pozitívuma a futómű és a motor. Előbbi -mint maga a Golf- abszolút szélsőségektől mentes. Se nem indokolatlanul feszes, de nem is az a bután bólogató, tengeribetegséget okozó fajta. Megkapjuk a visszajelzést az útról és annak állapotáról, de egyáltalán nem kellemetlenül, miközben egy-egy csatornafedélen, vagy úthibán áthajtva nem zizzen-reccsen semmi. Persze egy új autónál ez már alapelvárásnak tekinthető.  

P8300006.JPG

A motor a gyengébbik, 122 lóerős 1.4 TSI. Bőven elég az autóhoz, kulturáltsága és nyomatékleadása tanítanivaló. Nyoma sincs a turbólyuknak, nagyon szépen, rángatásmentesen indul az autó. Kis fordulaton sem küzd nyomatékhiánnyal, a vonóerő szépen, fokozatosan épül fel. A váltókar jól megvezetett, határozottan kattan, új autóként kicsit még karcosan kapcsolható. Vezethetőség szempontjából a motor kimondottan életteli, élvezetes és szerethető. Aztán, hogy ez a manapság divatos kis motor + turbó mennyire lesz tartós az már egy más kérdés. 

P8300013.JPG

Korábbi tapasztalataim alapján az viszont valószínűsíthető, hogy a fogyasztása nem lesz rossz. Az elődmodell 1.2 TSI kombi változatával 4 felnőttel, csomagokkal, részben autópályán, 6 litert alig meghaladó fogyasztással abszolváltam a Székesfehérvár-Pozsony oda-vissza utat.   

P3230321.JPG

A kategória átlagánál valamivel többet nyújtó csomagtér jól pakolhatónak tűnik, sík felületekkel határolt. Szinte már jön is a modellbemutatós panel: szerencsére kárpitozott :-) 

P8300012.JPG

Minden lényeges információ a faron. A prospektus szerint a BLUEmotion változat a kisebb fogyasztás érdekében 2 hengert lekapcsolgat terhelés függvényében. Nekem ezek a hengerlekapcsolásos dolgok pavlovi reflexként a gyerekkoromat és a beköpött gyertyás Trabit idézik fel, de természetesen itt ez sokkal komolyabb technológia. A képen is látszik miért nem vennék soha fekete autót. A tesztút előtt esett 2 csepp eső és már ilyen lett tőle...

P8300010.JPG

A hazai autópiacon persze soha nem az a kérdés, hogy a Golf jó autó-e vagy sem. Inkább a kissé túlzott alapárról, meg a borsos extrákról szólnak a hírek. Ha megelégszünk az 1.2-es TSI Trendline alapváltozattal, akkor 4,5 millióból megúszható a dolog. Ez egyértelműen soknak tűnik. Persze az autógyárak konfigurációi szinte mindig úgy vannak kitalálva, hogy az alapváltozatot nem éri megvenni. Itt sincs ez másként.

P8300008.JPG

Ha a motorral és a felszereltségi szinttel is egy lépcsőt ugrunk, azaz egy 1.4 TSI Comfortline-ról beszélünk minden érdemi, ma ebben a kategóriában általánosan elvárható kiegészítővel, akkor 5,4 millión állt meg az ajánlat.

P8300009.JPG

Önmagában ez persze piszok sok pénz egy hétköznapi autóért, de manapság egy jól felszerelt, turbós kompakt máshol sem kerül lényegesen kevesebbe. Az ártöbblet egy része pedig nagy valószínűséggel meg fog térülni a VW-kre jellemző mérsékelt értékcsökkenés miatt.  

P8300015.JPG  

5 komment

Címkék: Volkswagen Autó teszt

A bejegyzés trackback címe:

https://tomigarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr865498896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csepreghy Dániel · http://dontblogaboutthis.blog.hu/ 2013.09.07. 20:14:20

Fene egye meg, ebben a Golf-ban már van egy egészen kicsike szikra! Még a VW-undoritiszem is elmúlt tőle. :)

MT21013 2013.09.07. 20:25:38

@FrozenSilverM5: Ez jó... Egyébként Rád, meg Viktor barátodra gondoltam a cikk írása közben. Elképzeltem hányszor fogtok felszisszenni a dícsérő szavak olvasásakor :-))) Tudod nagy Opel fan vagyok, de el kell ismerni a Golf VII-est piszkosul jól eltalálták ott Wolfsburgban. Most már nagyon szeretnék kipróbálni egy turbós-benzines J Astrát is!!!

Csepreghy Dániel · http://dontblogaboutthis.blog.hu/ 2013.09.07. 20:40:59

@MT21013: Az S6 megtörte nálam a jeget, azóta kicsit más szemüvegen keresztül nézem a VW csoportot. Én abszolút 7-es Golf fan lettem, ez a helyzet. Persze, az árát én is kicsit magasnak tartom. De bízom benne, hogy ez sem véletlen, hogy biztosak abban, idővel kiderül, miért ennyi az annyi.

MT21013 2013.09.07. 20:55:30

@FrozenSilverM5: "Én abszolút 7-es Golf fan lettem" - Viktorral még beszélő viszonyban vagytok?? :-)))
süti beállítások módosítása